This Is Animal Flow

De fitness trend waar dit artikeltje over gaat is niet goed met een specifiek woord aan te duiden. Vaak wordt er gesproken over ‘Locomotion’, ‘Primal Flow’, ‘Primal Movement’ of iets dergelijks. De essentie is in feite overal vrijwel gelijk: het op een vloeiende manier combineren van natuurlijke ‘oer’-bewegingen, (primal movements) tot een vloeiend geheel (flow).

De achterliggende is om het lichaam zoveel te laten bewegen zoals het van oorsprong hoort te bewegen.

Verschillende stromingen

Er zijn inmiddels velen die hun interpretatie van deze bewegingsfilosofie aanbieden. Maar wellicht de bekendste variant is waarschijnlijk Animal Flow. Voor het gemak gebruiken we in dit artikel Animal Flow steeds maar even als leidend voorbeeld.

Wat is het

Als je Animal Flow al zou willen categoriseren, zou je het kunnen omschrijven als een combinatie van Yoga, Gymnastiek, Capoeira en dans. Alle bewegingen worden met het lichaamsgewicht uitgevoerd en vinden plaats op de vloer. De gebruikte bewegingen en lichaamshoudingen liggen aan de basis van hoe het menselijk lichaam zou horen te bewegen.

De meeste van deze bewegingen zien we baby’s en kleine kinderen van nature doen. Maar niet alleen baby’s, ook in de natuur zien we deze bewegingen terug. De meeste houdingen en bewegingen hebben dan ook een dierlijke naam. De bekendsten zijn ‘Beast’, ‘Ape’, ‘Crab’ etc.

Voordelen

Zoals met alle bodyweight-based programma’s is een van de voordelen dat je het overal kunt doen. Maar minstens zo belangrijk is dat dit soort trainingen een enorme bijdrage leveren aan het verbeteren van kracht vanuit de core, het proprioceptisch vermogen (het waarnemen van de positie van (onderdelen van) het lichaam) enorm verbeteren, en zaken als lichaamsbeheersing en mobiliteit aanpakken. Bovendien schijnt de wetenschap dat men zoveel controle over het eigen lichaam heeft, erg goede zaken te doen voor het zelfvertrouwen.

Filmpjuh!

In het eerste filmpje kun je even kennismaken met Animal Flow. Daaronder een video afkomstig van een andere aanbieder over primal movements. Zoek zelf even op Youtube en Google verder naar dit onderwerp. Het is zeker interessant. En wie weet kom je het nog eens tegen in een van de trainingen in de gym! 😉

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!